Аман от простотии

Онзи ден четох подборка от бисери на хора, вярващи, че Земята е плоска. Затъмнението било фейк нюз. НАСА били фотошопнали МКС на фона на Слънцето (или Луната, забравих вече). Кого си мислели, че ще излъжат. Тия, дето много разбирали, да ходели да снимат ръба на Вселената. Ама не можели, нали? Ха!

Ден-два по-рано попаднах на съобщение от Грийнпийс как ходили да протестират срещу сондирането за нефт в Арктика. Не ходили, де, с кораб били. Ледоразбивач. С дизелов двигател. “Арктически изгрев”. В отделен репортаж за танкера, минал за пръв път по късия път през Арктика между Европа и Азия, Грийнпийс активист казал на СиЕнЕн, че ако в тези води се разлее гориво от кораб, няма изчистване.

В Колумбия пък решили да започнат да си разработват шистовите залежи от нефт и газ, че конвенционалните били на привършване. Колумбия е сред износителите на нефт, които имат доста високи производствени разходи. Освен това страната е само малко по-голяма от Тексас. Добивът на шистов нефт и газ също има високи производствени разходи. Освен това му трябва земя, много земя, защото кладенците се изразходват бързо. През последните 12 месеца в Колумбия е имало 85 труса, през последния месец осем. Още не са подхванали шистите, но няколко големи нефтени компании проявявали интерес да помогнат.

Междувременно в Канада новото правителство на Британска Колумбия блокира проект за петролна тръба, одобрен от федералното правителство на Трюдо. Не им трябвали танкери в пристанището, казали. Друго си е с цистерни и влакове, очевидно. По-вълнуващо, така да се каже.

В Саудитска Арабия арестували 14-годишно момче за това, че слушало “Макарена.” Но пък местна адвокатка направила приложение за жени “Знайте си правата”. Правителството било ентусиазирано и искало да подкрепи проекта. Жените сваляли приложението и после го изтривали, обаче.

Видях това. Прочетох това.

Дъщеря ми се оплака, че щели да й липсват къщата, площадките и градината, когато се преместим на друга планета. Преместването за нея е неизбежно, откакто гледа филм за жизнения цикъл на звездите. Успокоих я, че има още десетина години преди чичо й Илон да почне да праща хора на друга планета. Казах, че не бързаме, Слънцето е живо и здраво засега. Започвам обаче да мисля, че няма да е зле да побърза Илон. Слънцето да ни беше проблемът…

Advertisements

Tags: , , , , ,

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: