Бай Халид и братовчеда Саша

Преди час-два се чух по телефона с първата ми работодателка. Не бяхме говорили от януари. Дългогодишен редактор в БТА, преди да се отдаде на бизнес, преди двайсетина години и кусур. Та, пита ме тя с какво се занимавам и аз отговарям “С нефт. Пиша за нефт,” пояснявам, защото преди седмица сащисах една от учителките на Кица с изявлението, че се занимавам с нефт и газ, създавайки вероятно впечатлението, че оперирам сонда. Де тоя късмет.

“Тежка индустрия,” казва ми тя. Е, малко е миризлива, отвръщам аз. И, замислих се впоследствие, води до определени увреждания. По-рано днес с бойната ми другарка, например, обсъждахме степента на противност на саудитския принц Мохамед, баща му Салман, и нефтеният им министър. Министър, за когото сме писали толкова много, че вече някак си го чувстваме близък по един, според мен, извратен начин. Бай Халид. Който иска да сравнява противността, да си ги намери сам, моля, аз не искам. Да кажем, че са реална конкуренция на Игор Сечин по отношение на визуалната естетика.

Та, за бай Халид. Когато миналата година саудитците смениха Али ал-Наими с него, отначало проклинах, че има да се уча да не му бъркам името сто години. Просто не знаете колко е лесно да сбъркаш Халид ал-Фалих с Фалих ал-Халид. Или Фалид ал-Халих. Единственото по-лесно е да объркаш y и i в Libya и Syria — нещо, което редовно правя, ако се налага да спомена двете държави в бърза последователност.

Но за бай Халид ми е думата. Широката общественост е в блажено неведение, но между септември и декември 2016 едно само изречение от устенцата на бай Халид вдигаше или сваляше цената на нефта. Пишехме за него почти ежедневно, а ОПЕК стана най-мръсната дума на света. Няма начин да не развиеш фамилиарност, мисля. Така Халид ал-Фалих стана бай Халид, както и редица други неща, които ще премълча от деликатност. И сега една дума на бая стига да вдигне нефта с цял долар. За малко, но все пак.

Едновременно с бай Халид изгря — в личната ми вселена — и звездата на братовчеда Саша, руският му колега. Саша биеше по точки бай Халид в комуникацията, защото за четири месеца може би три пъти каза нещо по-конкретно от “Обсъждаме нещата,” докато бай Халид без никакви задръжки си противоречеше през седмица, но пък категорично. Въпреки това и общите приказки на Саша предизвикваха мигновена реакция от трейдърите, което, няма да крия, предизвика възхищение у мен, заедно с вече твърдото убеждение, че в огромната си част трейдърите са отделен животински вид от човечеството. Това е най-мекият начин, по който мога да го кажа.

Естествено, съвсем не са само те двамата. Много преди да се окаже, че Доналд Тръмп има фен-клуб в българския Фейсбук, за нас той стана бачо Доньо. Неизбежно, предвид приоритетите му. Чичо Рекси е друга светла фигура, или по-скоро тъмна, защото, нали, не просто нефт, ами Ексон, пък сега и министър. Дъдльо, известен по-официално като Робърт Дъдли, изпълнителният директор на БП, пък е стара любов, ако използваме думата любов по-възможно най-щедър начин, включващ и “отвращение” като значение.

Има още много, разбира се, не всички индивиди дори. Годмансакс и Морганстенли, например, както и Барклис, не са индивиди в тесния смисъл на думата, но са олицетворение на разни неща, които ги правят нещо като почетни човеци, макар да не съм сигурна, че “почетни” е най-точната дума. Изобщо нефтената индустрия никак не е тежка. Приятна е и забавна, стига да развиеш защитни механизми като смях с цел дистанциране и високомерен сарказъм спрямо онези, за които пишеш — предполагам, че всички журналисти ги развиват, точно като полицаите и лекарите, просто защото няма друг начин. От стрес се умира, в края на краищата, а тогава кой, питам аз, ще отразява последните подвизи на байове, бачовци и братовчеди? Някой друг, ето кой.

At the time of writing, Brent crude was trading at $50.81 a barrel and WTI was at $47.96.

ПП Не винаги пиша за нефт, де. Понякога отразявам последните подвизи на Моето Либе Илян. Имам прекрасна работа, няма да крия.

 

Advertisements

Tags: , , , , , ,

2 responses to “Бай Халид и братовчеда Саша”

  1. Anonymous says :

    Мога веднага да ти услужа и с един Фарид за попълване на колектива :))))

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: