Откажете цигарите с картинки. Или недейте.

Сигурно сте зърнали, ако пушите от време на време, картинките, извинете, снимките, по кутиите с цигари. Ако като мен пушите стабилно, сигурно им се радвате ежедневно. Или сте си преместили цигарите в табакера, макар че защо? Картинките са крайно забавни. Вярно, че целта им не е да забавляват, а да плашат, отвращават и навеждат на много необходим размисъл за живота на пушача и неговото качество, но… не съм сигурна, че успяват.

Пуша от над двайсет години. Мисля, че съм съвсем наясно с повечето болести, които предизвикват съставките на тютюневия дим, като всеки сравнително нормален пушач. Също като всеки сравнително нормален пушач това знание не може само по себе си да ме накара да спра. Съчетано с ежедневно напомняне, обаче, току-виж свършило някаква работа. Което обаче няма да стане с нашенските картинки.

За пръв път се сблъсках с визуалния агитационен материал в Румъния (да, пак ни изпревариха). Ей богу, някои бяха — и още са — адски гадни, а тези, които не са гадни, са семпли, но многозначителни. Да видим с какво се стряскат румънските пушачи.

Близък план на гърлото на мъж с огромен, грозен, червен тумор (и над него за по-силно внушение редки, гадновати мустаци и рехава брада). Ако не искаш огромен, грозен червен тумор, подобен на болен грейпфрут, на шията си, спри да пушиш. Току-виж и брадата ти се сгъстила.

Също така близък план на гнъсни, черни, развалени, криви зъби. Ако не искаш да имаш гнъсни, черни, развалени, криви зъби в смрадлива (почти се усеща смрадта от снимката) уста, спри да пушиш. Тук можем да поспорим, защото е малко обидно да се смята, че пушачите по правило избягват зъболекарите като чума, но важното е,  че има ефект или поне добър потенциал за ефект.

Палец на крак с етикетче, закачено на него. Любимата ми. Пушенето убива. Толкова. Естествено, всеки уважаващ себе си пушачи би контрирал с “И животът убива,” но едва ли би тръгнал да спори, че статистически погледнато, шансът за мъчителна смърт е по-голям за пушачите. Макар че никога не се знае, би казал всеки уважаващ себе си пушач. И все пак би се замислил.

Човек хванал решетки-цигари. Към пушенето се пристрастяваш. Изобщо не започвай. Семпло, вярно и, мога само да се надявам, ефективно.

Общото между всички тези картинки (другите не ги помня) е, че не предизвикват смях.

Да видим обаче какво имаме тук.

Тъжно бебе с цигара, затъкната в залъгалката. Забележителна проява на гений. Залъгалка с цигара. Суперхитро. Да се замислим как димим над децата си и ги караме и те да пушат, защото родителският пример е фундаментален? Имам да казвам нещо за родителския пример. През последните две години изядох толкова плодове, колкото не бях яла от собственото си детство, в опит чрез личен пример да мотивирам диването да яде плодове. Фундаментален родителският пример може и да е, но съвсем не е неизменно и задължително фундаментален във всички случаи. Аз си мисля, че децата на пушачите започват да пушатб по-скоро защото са наследили/родителите са им насадили склонност към пристрастяване, а не толкова защото са гледали как мама/тати пуши. Та, тази картинка е първият чуден пример за пресолена манджа, но не и най-великият.

Гневно, ревящо бебе, прегърнато от баща си (първо помислих, че е майка му, после баба му и накрая чатнах, че е бащата…), който несръчно го е прегърнал, щото в едната си ръка държи цигара, и бълва, по-точно се старае да НЕ бълва дим в лицето на детето. Първо, няма нормален пушач, дори такъв, който ненавижда децата, който би прегърнал дете с цигара в ръка. Просто е безкрайно неудобно, бе, хора! Второ, няма нормален пушач, който да седне да бълва дим в лицето на когото и да било нарочно. Пуберите не са нормални пушачи, тях не ги броя. Неправдоподобно до дразнеща степен.

Голо мъжче с релефни мускули насред омачкани чаршафи, заело поза, която бих нарекла Z, заровило ръце в косата си, стиснало очички. Пушенето води до импотентност. Признавам, че не знам как реагират мъжете на изненадващата поява на импотентност, но ми е адски трудно да повярвам, че рагират именно така. Напълно е възможно да бъркам, разбира се, посланието с импотентността така или иначе не ме грее пряко, затова не съм  състояние да преценя ефективността му както трябва.

Чичко с тръба за изкуствено дишане и леко сивеещ цвят на кожата. Пушенето причинява инсулт и увреждания. Чичкото е вдигнал вежди драматично, вероятно за да засили внушението, че е получил инсулт и има увреждания. Работата е там, че този чичко може да е на изкуствено дишане по стотина различни причини и дори 99 от тях да са свързани с пушенето, аз това не го виждам. Толкоз. Да бяхте снимали пушач с частична пареза на лицето — гарантирам, че гледката моментално предизвиква размисъл за лошите навици. Да бяхте снимали прясно опериран пациент, с шев на главата. Най-малкото, да бяхте обръснали чичака и да му бяхте турили грим-шев. Ама не, вдигнати веждички.

Русокоса кака със запотена коса (или третирана със стилизираща пяна, не знам), леко е изплезила език, на чието връхче има малко кръв. Към въпросния език е вдигнала бяла кърпичка с червени петна по нея. Би трябвало да е кръв, а тя да има рак на белите дробове заради цигарите. Първо, ясно се вижда, че каката се плези, а не кашля. Второ — кой точно кашля така зверски, до кръв, без да си сложи ръката или кърпата пред устата? Хем се вижда изкуственият маникюр на единия палец под кърпата. Няма нищо лошо в изкуствените нокти, обаче човек с белодробен рак би трябвало да страда и да не му е до нокти. Тази кака не страда, тя се плези срещу бяла кърпичка с петна червена боя. Отново количеството е надвило и най-крехкия намек за качество на предполагаемото внушение.

И фаворитът ми до момента. Млад човек (със стилно посребряла коса на слепоочията) пак със сивкав тен и тръбичка в носа лежи на болнично легло. На леглото до него се обляга жена, а на нея се обляга момиченце. Посланието е да зарежем цигарите, за да останем живи за своите близки. Мъжът, макар и сивкав, е с отворени очи, обаче не е сигурно дали са отворени, защото още никой не му ги е затворил, или защото все още е жив. Взира се в пространството. Съдейки по изражението на компанията му, би следвало да е жив: погледът на жената казва или “Къде скри парите за морето?” или “Айде, умирай вече, че ми писна да вися тука.” Погледът на момиченцето общо взето казва “Не знам какво правя тук.” Може пък да е умрял и жената да го гледа ядно, защото така и не е казал къде са парите. Би трябвало да се натъжим и изтръпнем, обаче композицията е дотолкова лишена от всякакъв драматизъм, че чак яд ме хваща.

Идеята за кампания, която да натрива хронично запушените носове на пушачите във факта, че навикът им е не просто смрадлив, а и убийствен, е чудесна сама по себе си. Фактът, че идеята у нас е оплескана, едва ли учудва някого. И все пак, мисля си, хората, натоварени с реализацията й, можеха да се постараят повечко. Или както предложи бившият пушач в семейството: Да бяха копи-пейстнали отнякъде!

Да бяха. Вместо това с нетърпение чакам новите попълнения в серията и може да си заформя колекция.

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: