The Zombie Survival Guide – мечтата на параноика

   Първо си помислих, че този наръчник е spin-off, един вид, на “Z-та световна война”, но не бях настроена подозрително, защото някой като може да прави нещо добре, го прави добре, независимо дали е за пари или за още пари. Оказа се обаче, че наръчникът е видял бял свят доста преди Войната, факт, от който в хилавите ми гърди разцъфна изцяло нов вид респект към автора.Трябва да си тотално обсебен от дадена тема, за да започнеш с писането на наръчник за оцеляване в тематични условия. И да притежаваш достатъчно здравомислие и логика, за да не се отплеснеш по време на начинанието във фантазии от геройски тип. В този си вид, наръчникът за оцеляване е мокрият сън на сървайвалиста*, на параноика, убеден, че рано или късно, но по-скоро рано, този свят ще изгърми, по един или друг начин. Епидемиите са един от най-популярните сценарии, както знаем от успеха на не един и два холивудски хита. Епидемия, съчетана с неумиране на заразените пък е още по-печеливша идея, както също знаем. Същевременно обаче, книгата е пълна с практически полезни съвети за оцеляване при разнородни катаклизми. Аз, например, си дадох сметка, че не държа вкъщи никакви запаси от трайна храна и ако стане Нещо, което да направи достъпа до кварталния магазин невъзможен за какъвто и да е период от време, сме си живи умрели. Разбира се, Нещото е понятие обтекаемо, неясно и и хипотетично, но все пак, все пак! Винаги съм мислела, че една здравословна доза предпазливост не е навредила никому. Работата е там, че към края на първата третина на книгата вече бях готова да си водя записки за най-добра тактика при обезопасяването на дома и стократно съжалих, че не живея в еднофамилна къща на поне два етажа, из която да си обезопасявам до насита всичко, на което ми попадне погледът.

Най-добрата рецензия на книгата е отпечатана на корицата и се стои в едно изречение. Свободно цитирано, то звучи така: “Книга, която започваш да четеш на шега, но към средата отиваш и си купуваш мачете, ей така, за всеки случай.” Бих добавила: и катана. И арбалет (естествено). И може би снайпер. И брадвичка. И… И ето как човек забравя най-важното (ловджийския нож, за бога!), а именно: да не се престарава. Не преувеличавам убедителността на Брукс, ама изобщо. На страницата, в която изказва благодарности на тоя и оня, които му помогнали с информация, за секунда, даже две, си помислих, че това са реални лица, реално рискували свобода и репутация, за да го снабдят с данни за потулени от властите (те нали всичко потулват) случки със зомбита.

Краткият преглед на съдържанието показва стройна структура. Започва се с общи предупредителни приказки, прави се подробен преглед на всички възможни оръжия, които могат да ви дойдат на ум, минава се през превозните средства (да живеят двуколесните), стратегиите за отбрана на недвижим имот, стратегиите за придвижване в екстремни условия в зависимост от вида на местността и се завършва с историческа справка за “документирани нападения”. Факция като слънце. Книга, от полза на всеки подрастващ организъм, който гледа много филми и е убеден, че точната стрелба или хвърлянето на ножове в цел е умение, с което се раждаш. Добре, де, не знам колко са тези кръвожадни подрастващи организми, но знам, че аз стрелях с лък с огромно удоволствие (не по живи цели, държа да отбележа). Нищо не пречи да екстраполираме, обаче, и да изфилософстваме, че малко неща в тоя живот суров идват наготово, за повечето си трябва някакво усилие. Важи и за решаването на задачи, и за писането на смислен текст, и за хвърлянето на нож. Малко сръчност на никого не е попречила, така че ще си направя мишена и започвам тренировки.

*Не успях да измисля достатъчно добро българско съответствие на тази гнъсна чуждица. Очаквам предложения.

Advertisements

Tags: , , , ,

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: