Записки от З-дневника

За трети път през последната седмица сънувах, че се бия със зомбита. Казах си “Стига”. Време е да се уважи зовът на подсъзнателното и да се систематизират откровенията с оглед на всякакви евентуалности. С други думи, не се знае знае ли се, та по-добре да сме готови. Да допуснем, че в незнайно учебно заведение  съществува Катедра по зомбистика и трупология (КЗТ). Ето някои от съветите, които академиците, трудещи се в нея, биха могли да предложат на гражданите.

Да започнем с безопасността и нещо съвсем простичко. По данни на колега от КЗТ, предпазните решетки за входни врати вършат чудесна работа. Трябва да се отбележи, че е желателно да са с ключ, а не с катинар, за по-лесно и бързо отваряне. Отварянето да се извърши единствено след като помещаващите се в апартамента* лица са се уверили, че през следващите 60 секунди не се очаква поява на зомбита. Идеята е лицата да имат една минута хендикап, за да могат да поджиткат насам-натам и да си преценят дали улицата или сградата са по-малкият риск.

Бързо преминаваме на най-същественото, а именно оръжията. Личните ми полеви изпитания до момента са идентифицирали три вида оръжие, с различна степен на съмнителност що се касае до ефективността. На първо място – градински лампи. Леснодостъпни ако живеете в район с еднофамилно строителство, но за жалост неособено ефективни поради тъпия край – могат да се употребяват само за очни ябълки, което си иска прицелване, няма какво да се лъжем. От друга страна се хващат стабилно и, най-важното, могат да се ползват многократно.

Второ – снопове сушена лайка. Като казвам снопове, имам предвид дебели, гъсти снопове. Като казвам сушена лайка, имам предвид цялото растение – от цвета до корените. Действието му върху ходещите трупове е сходно с това на чесъна върху вампирите. Причината все още е неизвестна, но КЗТ работи по въпроса, най-вече с цел да се провери дали е възможно същото въздействие да се постигне с мащерка, риган или жълт кантарион. С магарешки бодил не става, шибачите-изпитатели срещнаха фатален край по време на изпитанията. Както подсказва името на научините работници, лайката се прилага в близък бой, чрез отмерени шибащи удари. Пестете си силите, не удряйте прекалено силно, за да не се изронят части от оръжието, което би снижило ефективността му.

Трето – компютърни монитори. Такива, а не такива, по очевидни причини. Макар на пръв поглед да изглежда, че плазмените монитори стават за рязане или разбиване на глави, не бива да се забравя, че са пластмасови, тоест, има твърде голяма вероятност да не се постигне желаният ефект на окончателна елиминация. КРТ, от друга страна, притежават важно преимущество, а именно маса. Това го прави донякъде нож с две остриета, защото и воинът, който е решил да го използва, трябва да разполага с достатъчно сила да го вдигне над главата си за набиране на добра инерция. В същото време, КРТ мониторът може да бъде избутан през прозорец, но нека не се заблуждаваме, тази ситуация е специфична и успехът ѝ зависи от неподвижността на целта, затова по-добре не си правете предварителни планове. Ако ви падне сгоден момент – бутайте, иначе не хабете ценни сили.

Ще завърша с няколко възторжени думи за оръжието на оръжията – арбалетът. Както знаят някои от вас, преминали през школата за подготовка на Анкх-Морпорк, арбалетът е идеалното оръжие. Това важи най-вече за враг като зомбитата. Арбалетът е безшумен, високоефективен и мунициите са за многократна употреба. оборудвайте се преди голямата истерия и се упражнявайте.

КЗТ ви пожелава плодотворни дни и хладен разум. Очаквайте с нетърпение сценария за копродукцията между КЗТ и неназоваемо филмово студио с работно заглавие… “Арбалетът”. Хорър-порно от висока класа, изпълнено с динамичен съспенс и драматично обрати, гарнирани с брилянтни комични епизоди, сърцераздираща трагедия и общочовешки поуки. След дълги преговори бе решено американският флаг да не  влиза в кадър.

_________

* За къщи не става, очевидно е.

Advertisements

Tags: , , , ,

6 responses to “Записки от З-дневника”

 1. Rois says :

  Това за лайката не го знаех. 😀

 2. Mony says :

  Ще допълвам. Оказва се, че гледането през шпионката ги нервира. Не знам що, при положение, че не ме виждат.

 3. Mony says :

  Reblogged this on Mony Taylor and commented:
  Bring it on!

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: