Риба без гости по печатнически

Едва ли има някой, интересуващ се от кулинарстване, който да не е попадал на рецепта с грешка. Или пък сам е писал такава, като мен (Шоколадов сладкиш: 300 яйца, …брашно, … мляко, знаете как е, инерция.). Напоследък обаче попаднах на няколко толкова смехообразуващи, че реших да им посветя известен брой думи.

Рибата без гости от заглавието е пушена треска в рецепта за не-знам-какъв от-куизински продукт в кулинарна книжка за левче. Безценна грешка, съгласете се. Отвсякъде съперничи на бившата първа драма Хилъри Клинтън, фаворитът ми в категория “Международни новини”. В същата кулинарна книжка попаднах на ястие, което се приготвя с 1 ч. л. френски подправки. Толкоз. Без пояснения. Не съм запозната с кулинарния термин “френски подправки”, но пък и не съм специалист, може наистина да има такъв букет. Може би льо дьовесил, льо босийок и льо чай дьо жарден авек ла мащьорка е ан корен дьо магданюз. Не знам, не знам. В друго издание, което за нещастие не съм видяла със собствените си очи, фигурират 22-килограмово пиле (постижимо, защо не), което следва да се сготви с 300 тона вода. Скапаният Тъпанар Джонсън ряпа да яде. И яйце за намацване.

Друг феномен са пропуснатите съставки – сладкиш, който си има всичко освен захар, например, или тези, които се видоизменят в хода на инструкциите. Четох рецепта за пилешки пай, сред чиито съставки фигурираше бутертесто, което в описанието на приготвянето се превърна без предупреждение в брашнена смес. Не по-малко симпатични са пропуснатите мерки: 10 желатин, 900 тиква… Предполагам, че с такива рецепти си проличава истинският талант – ако успееш да дешифрираш/отгатнеш количествата – печелиш. Е, ясно, че пропуснатото г в примера с тиквата и желатина е лесно за отгатване, но като знам, че има хора, които се опитват да правят пържени филийки без мазнина, запазвам известно съмнение. О, вие, които правите тези книжки, че и цели книги готварски, съобразявайте се, бе!

Накрая само ще спомена фалшивите снимки слагани до рецептите. Ще ги спомена с ярост и омерзение, защото веднъж жестоко се минирах с едни ябълкови бисквити, подведена от прекрасната снимчица, която, излишно е да казвам, нямаше нищо общо с моя краен продукт, получен при стриктно спазване на посочените инструкции. Човек като види снимка се зомбира и по-трудно проявява импровизаторските си умения, поне човекът аз, разбира се. Та ако мислите да слагате снимка на суфле от зелен фасул до рецепта за салата от карфиол, по-добре си я спестете.

Advertisements

Tags: , , , ,

2 responses to “Риба без гости по печатнически”

  1. Hipparchia says :

    Готварската книга следва да учи на основни техники, а рецептите човек сам да си ги изведе. Затова допустимата литература са двата тома на Джулия Чайлд, Анатомията на Грей и Кулинарен речник, ей така, за да е*авате гостите си.

    • Пуци says :

      Е, мисля, че е ясно, че говоря за масовите изданийца за по левче, а под “готварска книга” в случая имах предвид сборниците с рецепти, които се продават по супермаркетите. Смослово изменение от вида на “ежедневен хороскоп”, признавам.

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: