Лошо, по-лошо, “Аномалия”

Неприятно ми е да пиша настоящото. Неприятно, защото искам да съм оптимист за родната популярна литература, а тази книга подейства потискащо на ентусиазма ми. Неприятно и защото се чувствам кофти, че си я купих. А си я купих, защото “Стъклени съдби” ми хареса. И досега ми харесва. “Аномалия” обаче е друга бира. Не, тя даже не е бира, а оцветена водичка.

Идеята е силна, продаваема, направо тип “Шифърът на Леонардо”. Изпълнението е свръхслабо в един конкретен, но съвсем не маловажен аспект – изграждането на герои и развитието на сюжета. Тук ще кажа силни думи, но честно казано не мога да си позволя по-слаби. Главните герои на Филипова тук са по-плоски от тези на Стефани Майър. Поведението им е нелогично, непоследователно и в резултат на това напълно нереалистично. Пример: главната героиня, учен (май семиотик, ако съм разбрала правилно, но може и графолог да е), при това не от Пернишкия, а от Кеймбриджския университет, половин книга се тръшка по златистите къдри и тридневната брада (не преувеличавам, цитирам) на италиански аристократ-развейпрах. Тръшкане с елементи на истерия, при това. Когато не се тръшка, се чуди какво ѝ се случва. Редно е да кажа, че въпреки невежеството си в технологично отношение, аз се сетих какво ѝ се случва преди да мина първата третина. Ще прощавате, но в сравнение с това, поведението на Бела Суон е пример за последователност и разумност.

По думите на авторката, първоначалният замисъл е бил романизиране на фамилната история на въпросния аристократ – Киджи. Да се беше придържала към него. Вместо това е сготвила манджа от Нютъновите изчисления за Второто пришествие, които незнайно защо цяла книга нарича “пророчества”, интернет като такъв и като “родител” на Антихриста, теория за 11-измерна Вселена и обилно количество приказности и нещастна любов. Финалът също е приказен, макар че реално погледнато принцът със златните къдри е зомби. Има филмов потенциал и това е май единственото положително нещо, което мога да кажа за творбата.

Advertisements

Tags: , , , ,

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: