Репортери без мозъци

Жена стои на фона на парламента, мънка, плете си езика, не си довършва изреченията, прави ‘ъъъ’ и не казва нищо съществено, допускайки средно три граматически грешки в минута. Коя е тя – Пепеляшка в нетрезво състояние, прясно събудена Снежанка или друга?

Добре де, от заглавието е ясно коя е или по-точно каква е. Дали е стажантка, студентка, неопитно девойче в първия си сблъсък с живото предаване? Не, жената е на средна възраст, което би следвало да значи, че или има дългогодишен журналистически опит, за което няма свидетелства, или че неотдавна се е преквалифицирала. Не ме интересува какъв е конкретният случай на въпросната репортерка, интересува ме защо този случай не е изключение, а правило по родните ефирни телевизии. Правило е речта на репортера от мястото на събитието да се точи като сакат охлюв, сякаш говорещият разполага с всичкото време на света, а не с минута-две. Правило е същата тази реч да съдържа смислови и синтактични грешки в такива количества, че един среднограмотен зрител като мен се хваща за главата в най-буквалния смисъл на израза. Болезнено е, уверявам ви. Болезнено е да се удариш по челото поради неверие какво точно си чул. А си чул например следния въпрос от студиото: “Ти видя ли го визуално?” А тези в студиото даже си имат листове с готов текст, а полевият работник трябва да импровизира. Тук възниква въпросът колко години/десетилетия/векове са нужни на един журналист да се научи да импровизира? Не, това даже не е импровизация, а свободен текст. Какво е нужно, за да изприказваш две минути смислено? Разбирам, че това е все едно да питам какво е нужно за да се научи вестникарят, че няма как текст от 300 000 думи да влезе в страница за 20 000, но не мога да се възпра.

Дали това е единственият проблем на репортерите ни? Че мънкат, ъъъ-кат и като цяло се офлянкват, жестикулирайки прекомерно? Разбира се, че не! Защото всичко това съпровожда артикулирането на незначителна информация и само ако остане време, се казва нещо съществено. Може би единственото общовалидно правило за журналистическата професия е съвсем простичката обърната пирамида. Честно, наистина не вярвам да има по-просто нещо от нея. Отказвам да допусна и че е възможно тя да не се споменава в наличните у нас курсове за обучаване на журналисти. Академични курсове имам предвид. Какво остава тогава като вариант за обяснение? 1) Че приоритетите на телевизиите не са приоритетите на добрата журналистика; 2) Че на телевизиите просто не им дреме особено как се поднася информацията в новинарските емисии; 3) Че целта на новинарството днес не е поднасянето на факти, а лафчето със зрителите. Познахте, май е смесица от трите, макар че не бих се ангажирала с категорично мнение – не работя в телевизия.

Запозната съм с модната тенденция новините да се прицелват в емоциите на зрителите. Докарва ми неприятна физиологична реакция и събужда агресията ми, но приемам, че е широко разпространена, какво да се прави. Има обаче нещо, наречено мярка. Когато се премине тя, резултатът най-често е фарсов – нито драмата е драматична, нито щастливото събитие изпълва зрителските гърди с радост. Сигурно майчините сърца пред телевизора трепват когато млад мъж на екрана им обяснява колко (вероятно) са травматизирани двете деца, “които са го открили”, как с тях ще работят психолози, как зрителите сигурно си представят какво разтърсващо детската психика събитие са преживели, но същите тези майки ще имат време да сготвят вечеря и да я изядат докато репортерът се сети да каже какво са открили децата. Мярка, хора, мярка. И обърната пирамида, не права.

Advertisements

Tags: , , ,

3 responses to “Репортери без мозъци”

  1. Mony Taylor says :

    Моменталически ми изскача Миролюба Бенатова и горко съжалявам, че те прочетох, щото сега цял ден ще ми излиза пяна от устата.

    • Пуци says :

      Поднасям ти смирените си извинения. И аз нея визуализирам, но в случая вдъхновението ми идва от БНТ.

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: