Софиянци/несофиянци – оле, майко!

Ей сега четох коментарите по новината за задръстванията в София в dnes.bg и за пореден път бях склонна да не вярвам на ушите си, да не говорим за очите – противопоставянето столица-нестолична територия приема направо апокалиптични размери! Поне във виртуалното пространство, ама съм сигурна, че не си остава там.

-Техните нашественически коли допринасят за задръстванията

-Те са тези, които си хвърлят боклука през прозореца и превръщат града в кочина

-Те “подбиват цените на работните места и на жилищата” (това го прочетох ей-сега, цитирам го почти дословно)

Дали обаче извънсофиянци са точно и единствено ‘мръсни, тъпи, комплексирани (много важна характеристика!) нашественици’? Подборът на епитети е съвършено произволен.

Мръсотията е въпрос на лична хигиена и възпитание, според мен, както и на културни различия. Изхвърлянето на боклука през прозореца е някакъв уникален феномен, за чийто корен мога само да гадая; не е ‘селски’ навик, защото мисля че на село хората не си хвърлят боклука през прозореца. Не съм сигурна, защото не съм живяла на село, но при кратките ми пребивавания в две-три села не съм ставала свидетел на подобна практика. Подозирам, че е по-скоро свързано с панелното строителство и вродения мързел на голяма част от населението на ВСИЧКИ ГРАДОВЕ, където съществуват подобни сгради.

Тъпотата като състояние на духа е, мисля, субективна категория. Немалко люде, които за мен са от тъпи по-тъпи, за други са представители на световния интелектуален елит. Вероятно под тъпота тук трябва да се разбира ограниченост на мненията, интересите и умствените възможности. Хъм. Фактите за хората, които ме заобикалят в някаква степен на близост категорично сочат, че извънсофияродените са хора по-амбициозни и по-решени да успеят, като това успяване не е необходимо да става на всяка цена в София. Странно, но наистина успяват; някои в София, други в северозападна, трети в още по-западна посока. Софияродените също имат амбиция за успех, но у тях се долавя лек мирис, който бих обрисувала като ‘бе, аз съм по-умен/на от тия, щото все пак съм си оттука, нали, ‘се пак’. Тук честно ще си призная, че и аз съм изпитвала леко (моментно) снизходително превъзходство над някои свои колеги в началото на студентската си практика. Не за друго, а защото аз съм си вкъщи, знам си кое къде е (с изключение на някои централни пешеходни трасета, ама айде сега), а те, милите, тепърва трябва да ги научават и, ах, сигурно се чувстват стреснати от светлините на големия град. Стреснати дрън-дрън. Оправиха се идеално, докато някои от софияродените даже не завършиха.

Сега, за “подбиването на работните места”, което вероятно означава, че извънсофияродените са готови да работят за по-малко пари от софияродените. Да, бе! Мисля, че вече живеем във време когато реалните изисквания на пазара се концентрират повече върху качеството на работната ръка, отколкото върху претенциите й за заплащане. Поне в сферата, в която работя аз е така. И, между другото, никога, ама никога не съм попадала на таксиджия с източен,западен или южен акцент. Мне, всичките са софийски аборигени. Съзнавам, че с последната дума издадох не изцяло нежните чувства, които изпитвам към населението на София-област, но и аз съм човек, податлив на субективни предпочитания.

За последно ще добавя, че повечето ми приятели са хора, които не са родени в София, така се стекоха обстоятелствата. Никой от тях не би желал да се нарича софиянец, съвсем напротив. Но пък и никой от тях не плюе нас, ‘местните’, с фрази от типа “ей, по-големи селяни от софиянци няма, бе!”.

Е, както и да е. Мислех още неща да пиша, стана и без това твърде дълго и, боя се, не достатъчно свързано. Все ми е тая. Да, от написаното изглежда, че харесвам и уважавам повече хората, родени ‘в провинцията’. Не е така, ще отбележа. Харесвам и уважавам ХОРАТА, не понасям подобията на човешки същества, чиито глави служат единствено с декоративна цел. Туйто.

Advertisements

Tags: ,

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: