Кратка хроника на едно епично кулинарно начинание – операция “Christmas cake” – 2

Ден втори минава под знака на портокалови, лимонови и грейпфрутови корички, захарен сироп и бланширани бадеми. След енергично изтъркване на плодовете с четка, плюс миене с гъба, за всеки случай (щото понякога съм разумна и се вслушвам в съвети) си имам два прекрасни чисти грейпфрута, два прекрасни чисти портокала и един прекрасен чист лимон.

Адски е странно да миеш цитруси – все едно да беля череши или кайсии, примерно. Сега единствения проблем е да успея някак да преценя колко са 100 гр. корички. В светъл пристъп на умност решавам да изсипя вече изчистените корички до момента в пликче и да ги претегля в една ръка, докато в другата (контролна) ръка държа пликче с отмерени 100 гр. сушени боровинки. Оказва се, че съм подценила теглото на корите и в резултат оставам с два изключително чисти и неодрани грейпфрута. Жалко, исках три вида корички, но вече бях одрала портокалите, така че оставам с тях.

Варя, да падне горчилката. След това трябва да кипна захарен сироп, в който да сложа коричките докато поемат максимално. Изобщо леко и приятно занимание. Докато се варят в сиропа, обаче, следва да съблека вече накиснатите бадеми. Това вече е леко досадно, добре, че са само 90 гр. За 10 грама няма да се тръшкам, по рецепта са 100, ама не ми пука. Пускам си за акомпанимент Blackadder goes forth и отпочвам беленето. Един час беля, бадем по бадем, то няма друг начин. Лошо няма, щом въпросната дейност ме държи далече от цигарите. Междувременно коричките са поели сиропче и са с изключително красив златист цвят. Красота, само дето вече не може да се различи кое е лимон, кое е портокал. Докато не гризна някоя. Попадам на лимонова, учудващо вкусна, между другото – хем сладка, хем леко кисело-горчива, както си е присъщо на въпросните кори. Следва изваждане на коричките от остатъка от сиропа, и накълцване на бадемите, с което работата за деня приключва. Остава едиствено да събера всички съставки и да ги изпека. В 20-сантиметрова тортена форма. Не съм си мерила формата, но ако се окаже по-голяма от 20 см, вероятно ще трябва да се обеся на лампата в кухнята в знак на протест срещу несправдливостта на живота и наличната кулинарна посуда.

Advertisements

Tags: , ,

Your thoughts

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: